dijous, 1 d’octubre de 2009

Xicoies

La xicoia, comença a florir al mes de juny i fins a octubre, el que ens interessa són les seves fulles, i perquè siguin tendres haurem de collir-les abans que la planta floreixi. Per collir l’arrel, ho haurem de fer a la tardor.

Les fulles, les llavors i la flor són comestibles, però la flor es tanca només agafar-la.

Aquesta planta és una de les més preuades, sobretot als Pirineus, on es troba amb les fulles de color blanc després d’haver passat l’hivern sota la neu. A terra baixa les fulles, tot i ser ben verdes, són també molt bones. Les més tendres les utilitzarem amb barreges d’altres herbes per fer amanida o per substituir la popular ruca en els carpaccios, fins i tot, queda molt bé barrejada amb galls de taronja i amanida amb vinagre d’estragó, per acompanyar carns greixoses.

També podem menjar les fulles bullides, estofades en guisats, etc. Cuinades tenen un gust dolcenc molt bo semblant a les del dent de lleó.

L’arrel, tallada, dessecada i triturada, és un bon substitutiu del cafè, amb totes les propietats de la planta i sense els perjudicis del cafè. L’arrel també pot consumir-se bullida o estofada com si fos un nap quan es molt tendre, abans de la floració de la planta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada